Siirry sisältöön

3X10D®-elämäntilannemittari: asiakkaan tarpeet palveluiden lähtökohdaksi

Asiakkaan elämäntilanteen kokonaisvaltainen tarkastelu tulee helpommaksi 3X10D® -elämäntilannemittarin avulla. Mittari auttaa tekemään asiakastyöstä systemaattista yhteistoimintaa, jossa tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan osallistuvat koko moniammatillinen tiimi sekä asiakas itse.

Kuvassa on palapelinpaloja, joista yhdessä on hymynaamamittari.Ammattilainen kohtaa usein asiakkaan toisen ammattilaisen määrittämän tarpeen myötä. Optimaalinen lopputulos voidaan saavuttaa kuitenkin vain silloin, kun kaikilla osapuolilla on yhteinen kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta.

3X10D® on helppo ja nopea itsearviointikysely, joka toimii vertailukelpoisena keskustelun suuntaajana asiakkaan ja ammattilaisen välillä, oli työntekijän ammattiryhmä mikä tahansa. Samalla se vahvistaa asiakkaan omaa ymmärrystä hyvinvoinnistaan ja auttaa sitä kautta suuntaamaan työskentelyä tämän tarpeisiin.

10 elämänaluetta tarkastelussa

Kysely kattaa 10 elämänaluetta, joita voidaan tarkastella niin nykytilanteen kuin tulevaisuuden toiveiden näkökulmasta.

3X10D®:n hyödyt on todistettu jo monissa organisaatioissa ja kehittämishankkeissa:

 • Asiakas pystyy asettamaan kyselyn avulla asiakastyön tavoitteita itse, jolloin tuki on tarpeen mukaista ja siten kustannustehokasta.
 • Vastauksista syntyvä tieto auttaa tekemään kokonaisvaltaisia hyvinvointisuunnitelmia asiakkaan tilanteen pohjalta. Ne vähentävät asiantuntijoiden päällekkäistä työtä mm. tietojärjestelmissä.
 • Työkalu systematisoi arjen asiakastyötä. Asiakaskokemus ei vaarannu silloinkaan, kun henkilöstö vaihtuu.
 • Yksilötason työstä kertyy kuin vaivihkaa dataa, jota voidaan hyödyntää palveluiden kehittämisessä.
 • Asiakas saa jatkuvasti paremman käsityksen omasta elämäntilanteestaan ja keinoista vaikuttaa siihen. Tämä tukee asiakkaan hyvinvointia myös asiakassuhteen päätyttyä.

Elämäntilannemittarista on useita versioita

3X10D®-elämäntilannemittarista on tehty versioita eri ikäryhmille ja eri kielillä. Voit tutustua mittarin mallikappaleisiin klikkaamalla linkkejä alla olevassa listassa. Maksuttomat lomakkeet saat käyttöösi ottamalla yhteyttä DiakHubin asiantuntijoihin – yhteystiedot ovat sivun alareunassa. Osa mittareista on saatavilla myös TOIMIA-tietokannasta.

 • 7–9-vuotiaat (suomi, englanti) sekä heidän vanhempansa (suomi)
 • 10–13-vuotiaat (suomi, englanti) sekä heidän vanhempansa (suomi)
 • 14–17-vuotiaat (suomi, ruotsi, norja, englanti, saksa, espanja, venäjä, liettua, arabia, farsi)
 • 14–17-vuotiaiden vanhemmat (suomi)
 • 18+ -vuotiaat (suomi, ruotsi, norja, englanti, saksa, espanja, liettua, arabia, farsi)
 • Perheet (suomi, ruotsi, englanti)

Lisäksi mittarista on olemassa kehitysvammaisten kanssa tehtävään työhön, työllisyyspalveluihin ja lastensuojeluun kehitetyt versiot. Onko sinulla jokin erityinen käyttötarve mittarille? Ole yhteydessä, niin voimme yhdessä pohtia mittarin kehittämistä sopivaksi tarpeisiisi.

Taustalla pitkä tutkimustyö

Mittari on kehitetty Diakissa jo vuonna 2015, ja sen taustalla on vuosien tutkimus- ja kehitystyö. Elämänalueiden määrittämisessä on hyödynnetty kansainvälisiä viitekehyksiä.

3X10D-elämätilannemittari nosti esiin niitä elämän osa-alueita, mitkä ovat hyvin ja mihin koettiin tyytyväisyyttä. Voimavarat tulivat näkyviksi. Usein mittareilla kartoitetaan oireita, puutteita ja tuen tarpeita. 3X10D-elämäntilannemittarissa tyytyväisyyden aste kertoo positiivisen palautteen, mitä työntekijä voi vahvistaa keskustelujen kautta. … Verrattaessa 3X10D-elämäntilannemittaria BREF- tai WHODAS-mittariin, näyttäytyy 3X10D-elämäntilannemittari lyhyempänä, selkeämpänä ja soveltuvampana nuorten kanssa käytettäväksi.

(Miia Huotarin opinnäytetyö, 2020)

Kysy lisää ja ota mittari käyttöön!

Autamme sinua ottamaan mittarista kaiken irti. Ota yhteyttä, niin katsotaan, miten työkalua voisi hyödyntää teidän tarpeisiinne!

Sakari Kainulainen, sakari.kainulainen@diak.fi

Voit myös vaihtoehtoisesti täyttää alla näkyvän lomakkeen. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.