Siirry sisältöön

Yhteiskunnallisten yritysten tutkimusta vahvistetaan

Aino Elina Muhonen
Uusi yhteiskunnallisten yritysten tutkimuksen tiekartta esittää verkostomaisesti toteutettavan YAMK-tutkinnon ja korkeakouluprofessuurin perustamista. Yhteiskunnallisen yritystoiminnan opinnäytetyöpalkinnon sai vaikuttavuustuottaja Aino Elina Muhonen.

Vuoteen 2030 kurottava tiekartta yhteiskuntaa rakentavalle ja uudistavalle tutkimukselle julkistettiin 18.5.2022 yhteiskunnallisten yritysten tutkimusseminaarin yhteydessä.

Tiekartta tähtää siihen, että yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena olisi aiempaa paremmin tutkittua tietoa yhteiskunnallisesta yritystoiminnasta ja myös yhteiskunnallisten yritysten toiminta kehittyy tutkitun tiedon varassa.

− Tiekartta on ensimmäinen laatuaan. Se viitoittaa tietä yhteiskunnallisiin yrityksiin keskittyvälle tutkimukselle, lisää ymmärrystä aiheesta, toimii viestinnän välineenä ja on lähtölaukaus aktiiviselle verkostolle, DiakHubin erityisasiantuntija Harri Kostilainen Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksesta sanoo.

Opetusta kannattaa lisätä verkostomaisesti

Tiekartan mukaan opetuksen lisääminen laaja-alaisesti eri korkeakouluissa on tehokkain tapa viedä tutkimusta eteenpäin. Siksi johtopäätöksenä esitetään ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon perustamista vuodesta 2024 alkaen.

− Verkostomaisesti, usean eri ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttama yhteiskunnallisen yrittäjyyden YAMK-tutkinto toimii runkona pitkäjänteiselle opetuksen kehittämiselle, mutta myös käytännönläheiselle yritysyhteistyölle, Kostilainen sanoo.

Määräaikainen työelämäprofessuuri auttaisi vahvistamaan yritysyhteistyötä sekä rakentamaan tutkimuksen ja opetuksen ekosysteemiä.

Opinnäytetyökilpailun voittaja kannustaa viestimään vaikutuksista

Tutkimusseminaarissa palkittiin myös vuoden paras yhteiskunnallista yritystoimintaa käsittelevä opinnäytetyö. 1000 euron palkinnon sai vaikuttavuustuottaja Aino Elina Muhonen, joka valmistui Turun ammattikorkeakoulun Media- ja kulttuuriyrittäjyyden koulutusohjelmasta joulukuussa 2021.

Muhosen opinnäytetyö osoittaa, että vaikuttavuustietoa ei vielä hyödynnetä laajasti yhteiskunnallisten yritysten viestinnässä. Tärkeä osa opinnäytetyötä oli myös uuden vaikuttavuusvideopalvelun kehittäminen viestinnän työkaluksi ja tueksi.

− Voittanut opinnäytetyö oli aiheeltaan yhteiskunnallisten yritysten tietotarpeita palveleva, jäsennetty ja menetelmällisesti hyvin kuvattu työ. Vaikutusten arviointi on kompleksinen ja monilta osin haastava, mutta tärkeä tutkimuksen kohde, Kostilainen sanoo.

Yhteiskunnallisen yritystoiminnan opinnäytetyökilpailu järjestetään vuosittain. Kilpailuun voivat osallistua yliopistojen maisteritutkintojen ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöt. Opinnäytteen kielenä voivat olla kotimaiset kielet tai englanti. Seuraavan kerran kilpailu järjestetään alkuvuodesta 2023.