Siirry sisältöön

DiakHubille vieraita Virosta: ”Meillä on paljon opittavaa teidän kokemuksistanne”

Kuvassa Kadri Kangro.
DiakHub sai syksyllä tutkijavierailulle tohtorikoulutettava Kadri Kangron Tallinnan yliopistosta. Kangro halusi perehtyä vierailun aikana erityisesti DiakHubin toimintaan ja yhteiskehittämiseen.

DiakHub toivotti syyskuussa tervetulleeksi vieraan naapurimaasta, kun sosiaalisista innovaatioista väitöskirjaa työstävä Kadri Kangro vieraili Diakissa. Kangro halusi tutustua erityisesti DiakHubin toimintamalliin.

‒ DiakHub on poikkeuksellinen esimerkki viheliäisten ongelmien ja tutkimustiedon yhteen tuomisesta käytännönläheisellä tavalla. Meillä on paljon opittavaa teidän kokemuksistanne, sanoo Kangro.

Kangro työskentelee väitöskirjan kirjoittamisen ohella Võrumaan maakuntahallinnossa, jossa hän kehittää sosiaalityötä erilaisten yhteiskehittämisen kokeilujen avulla. Hän on ollut mukana luomassa Social Hackaton -mallia, minkä ideana on, että paikallisyhteisö ja palveluiden käyttäjät kehittävät yhdessä asiantuntijoiden kanssa ratkaisuja palvelujärjestelmän ongelmiin.

‒ Olen erityisesti kiinnostunut innovaatioympäristöistä, jotka tuovat yhteen erilaisia sidosryhmiä eri osa-alueilta toimimaan yhteistyössä, Kangro kertoo.

DiakHubissa vierailu oli mahdollista Multidisiplinary Innovations for Social Change (COST) -verkoston ansiosta. Kangro ja osa DiakHubin asiantuntijoista ovat jäseniä tutkijaverkostossa, joka mahdollistaa lyhytaikaisia tutkijavierailuja SHIINEn tuella.

Vierailun parasta antia oli ymmärrys kumppanien ja verkoston tärkeydestä

Vierailunsa aikana Kangro muun muassa vaihtoi ajatuksia DiakHubin asiantuntijoiden kanssa sekä osallistui Diakin tutkijaryhmän tapaamiseen Oodissa. Kangro esitteli tilaisuudessa omaa tutkimusaihettaan.

‒ Ehkä kaikista merkittävin ja yllättävin havainto oli nähdä, kuinka kumppanuudet toimivat hubimaisessa toiminnassa. Arvoihin perustuvat, pitkäaikaiset ja luottamukselliset kumppanuussuhteet sekä henkilökohtaiset kontaktit ja verkostot ovat innovaatioekosysteemin kulmakiviä. Kotonani yhteistyö pienissä maalaisyhteisöissä tapahtuu samalla tavalla, sillä eri instituutioiden väliset rajat ovat matalia sen vuoksi, että kaikki tuntevat toisensa, Kangro selittää.

Kangro kertoo, että vierailu vahvisti sekä hänen ajatuksiaan väitöskirjatyöstä että antoi inspiraatiota päivätyöhön sosiaalipalveluiden kehittämiseen Viron maaseudulla. Jatkossa hän aikoo kiinnittää erityistä huomiota kumppanuuksien rakentamiseen.

‒ Onneksi meillä molemmilla – suomalaisilla ja virolaisilla – on saunakulttuurimme. Sauna on täydellinen paikka hyvien ideoiden keksimiseen ja yhteistyösuhteiden vahvistamiseen, Kangro vitsailee.

Koronarajoitusten vuoksi vierailu jouduttiin toteuttamaan suurelta osin etänä. Yhteistyö ei kuitenkaan pääty, vaikka virallinen vierailu onkin jo takanapäin.

‒ Diakissa vierailu antoi minulle paljon inspiraatiota ja uusia kontakteja. Odotan innolla yhteistyötämme tulevaisuudessa!