Siirry sisältöön

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu pääsi finaaliin Datamenestyjät-kilpailussa

Kuvitus, jossa on Suomen kartta ja teksti: Huono-osaisuus Suomessa diak.fi/eriarvoisuus.
Huono-osaisuus Suomessa -palvelu yhdistää tilastotietoa yleistajuisiksi huono-osaisuuden mittareiksi ja mahdollistaa maakuntien, seutukuntien ja kuntien vertailun. Tilastokeskuksen Datamenestyjät-kilpailun finaaliin valittiin kolme avointa tietoa hyödyntävää palvelua, joista Diakissa kehitetty karttapalvelu on yksi.

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on edennyt finaaliin Tilastokeskuksen Datamenestyjät -kilpailussa. Ensimmäistä kertaa järjestettävän kilpailun voittaja valitaan syyskuun lopulla.

– Finaalipaikka tuntuu erityisen hienolta, sillä kilpailussa on mukana todella laadukkaita avointa dataa hyödyntäviä palveluita, tutkija Joakim Zitting Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Datamenestyjät-kilpailuun saivat osallistua Tilastokeskuksen tietoja käyttävät ilmaiset ja vapaasti käytettävissä olevat palvelut. Kilpailun ideana on edistää avoimen tiedon hyödyntämistä.

– Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelun tarkoituksena on kohentaa heikoimmassa asemassa olevien tilannetta, kertoo Zitting.

Kilpailun raati valitsee voittajan, joka julkistetaan Tilastoareena 2021 -tilaisuudessa syyskuun lopulla. Kaikkiin kolmeen finalistiin voi tutustua katsomalla esittelyvideot Tilastokeskuksen sivuilta.

Karttapalvelu tukee paikallista päätöksentekoa

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu kertoo alueiden välisestä eriarvoisuudesta yhdistämällä tilastotietoja useista eri huono-osaisuuden mittareista. Palvelussa on mahdollista vertailla esimerkiksi maakuntien, seutukuntien ja kuntien pitkäaikais- tai nuorisotyöttömien osuutta, väkivaltarikoksien määrää tai pienituloisuusastetta.

Karttapalvelua on hyödynnetty paikallisen päätöksenteon tukena eri puolilla Suomea. Palvelu on kerännyt laajasti kiitosta helposta käytettävyydestä.

– Finaaliin pääsyn myötä meille tarjoutuu hyvät mahdollisuudet kehittää sivustoa entistä paremmaksi ja kattavammaksi, arvioi Zitting.

Huono-osaisuus Suomessa -palvelu on kehitetty Diakonia-ammattikorkeakoulussa.

–  Karttapalvelu on tulos monivuotisesta kehittämistyöstä, jossa on ollut mukana useita henkilöitä, kertoo Zitting.

Lisätiedot:

  • Tutkija Joakim Zitting, Diak, p. 050 356 9918, joakim.zitting@diak.fi
  • Viestintäpäällikkö Aura Vuorenrinne, Diak, p. 040 509 2577, aura.vuorenrinne@diak.fi

Tutustu Huono-osaisuus Suomessa -karttapalveluun:

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on kehitetty Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran Diakin osahankkeessa. Sokra-koordinaatiota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Karttasivustoon valitut huono-osaisuusindikaattorit perustuvat Sotkanet.fi -palvelusta löytyviin tilastotietoihin.