Siirry sisältöön

DiakHubin asiantuntijat ja palvelut esillä mediassa

Mies näyttää kahdelle kiinnostuneelle naiselle jotain tietokoneen näytöltä.
Viime viikkoina DiakHubin asiantuntemus on saanut mediahuomiota. Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu, eriarvoisuus ja nuorten tarvitsema tuki ovat puhuttaneet Ylen eri medioissa.

– On hienoa, että osaamisemme kohdistuu yhteiskunnallisesti tärkeisiin ja ajankohtaisiin teemoihin, sanoo DiakHubin tutkija Sakari Kainulainen.

Kainulainen keskusteli eriarvoisuuden jakautumisesta televisiossa Ylen aamu -ohjelmassa sekä radiossa Ykkösaamu-ohjelmassa. Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelumme paljastaa, että huono-osaisuus kasaantuu kotimaassamme tietyille alueille.

Eläminen hyvinvointivaltion varjopuolella näkyy esimerkiksi maan keskiarvoa korkeampina työttömyyslukuina tai kohonneena lastensuojelun tarpeena.

Usein ihmisten oma kokemus elämästään on kuitenkin hyvää myös huono-osaisina erottuvilla alueilla. Siksi palveluiden rakentamisessa on tärkeää huomioida ihmisten todelliset tarpeet.

>> Katso ohjelma Ylen sivuilta
>> Kuuntele ohjelma Ylen sivuilta

Nuorille pitää rakentaa palveluita nuorten ehdoilla

Ylen ja Tampereen yliopiston tutkimus suomalaisten kyvystä selviytyä kriiseistä kertoo, että traumaattiset kokemukset vaikuttavat nuorten elämään pitkään. Aina hädän hetkellä tarjottu tuki ei ole oikeanlaista. Kun tilanteen tasoituttua kokemuksia olisi valmis avaamaan, apua ei ole välttämättä niin helppoa saada.

Diakin tutkijat Sakari Kainulainen ja Varpu Wiens kommentoivat Ylen artikkelissa, miten palveluita tulisi rakentaa, jotta ne vastaisivat parhaiten nuorten tarpeisiin. Kainulainen peräänkuuluttaa rinnalla kulkemista ja nuorten kuuntelemista:

Ammattilaisilla pitää olla aikaa kysyä nuorelta, mitä kuuluu. Ja myös aikaa kuunnella. Mutta 15 minuutin vastaanotolla se on vaikeaa. Nykyään ovat trendinä lyhytkestoiset ja jopa kertaluontoiset tapaamiset.

Diakissa kehitetty zekki.fi -palvelu tarjoaa matalan kynnyksen tukea nuorille, jotka voivat palvelun avulla nopeasti arvioida oman tilanteensa ja selvittää, mistä tukea kannattaisi hakea.

>> Lue koko artikkeli Ylen sivuilta
>> Katso aiheesta Yle Pirkanmaan alueuutisista

DiakHubin asiantuntijat median käytettävissä

Millaisia palveluita nuoret tarvitsevat? Miten palvelujärjestelmän kuoppia voidaan tasoittaa? Kysy DiakHubin asiantuntijoilta ja he vastaavat kaikkiin hyvinvointiin liittyviin kysymyksiisi! Erikoisosaamistamme on sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvien viheliäisten ongelmien ratkaiseminen.

Tutustu kasvoihin DiakHubin takana